Monday, November 19, 2007

Wanted! Peikon ohje / troll pattern

Oletko nähnyt tämän peikon kavereita?

Musta peikko / Black amigurumi troll

Virkkasin noin vuosi sitten tämän peikon. Ohjeen löysin eräästä vanhasta käsityökirjasta, jonka lainasin kirjastosta. Nyt haluaisin löytää taas sen kirjan. Kirjaston webbiluettelon selaaminen on yhtä hakuammuntaa: en kuollaksenikaan muista sen kirjan nimeä tai tekijöitä. Ajattelin, että jospa joku blogini lukija osaisi auttaa. Tätä peikkoa on hieman modernisoitu kirjan versiosta. Siinä silmätkin taisivat olla langasta tai huovasta tehdyt ja tukka tavallista villalankaa. Puuhelmistä tehdyt varpaat kuitenkin olivat nimenomaan kirjassa esitelty idea ja se juttu, mikä kruunaa tämän peikon.

Kyseessä on joku suomalainen n. 60-70-luvuilta peräisin oleva mustavalkoinen käsityökirja. Se oli kai koulun käsityökirjaksi tehty ja siinä oli melko helppoja virkkaus- ja neuleohjeita. Kansissa taisi olla väriä. Jos joku keksii, mikä kirja se on, olen erittäin kiitollinen. Kirja oli aika ohut, alle 2 cm ja pienempää kokoa kuin A4.

Ohjehan on helppo ja osaan kyllä tuollaisia tehdä ilman kirjaakin, mutta haluaisin asianmukaisesti viitata ohjeeseen (esim. blogissani ja Ravelryssä). Tosin en tiedä, liekö ohje niin yleinen, ettei sillä ole tekijänoikeuksia.

Jos olet nähnyt tämäntapaisen peikon jossain, olisin erittäin kiitollinen kaikista havainnoista. Vielä parempi, jos voit varmaksi kertoa kirjan nimen. Ilmiannot kommentteihin tai osoitteeseen silmunen [at] gmail.com.


I'm looking for the book where I found the pattern for this troll. The book was an old Finnish school crafts book from 60-70's, so I don't think you english speaking people can unfortunately help. :D Of course I can do this troll without a pattern, now, but I'd still like to know where it's from so that I can refer to that in Ravelry (and in my blog). I plan to do more of these cute trolls soon. Of course I'm happy if you can show me that you've seen this pattern elsewhere, too, or that it's so common that no one has copyright for that.

2 comments:

villapeikko said...

Hauska otus, varpaat ja kaikki! :)

Valitettavasti en osaa sanoa ohjeesta mitään :/

Silmu said...

Joo, varpaat on ehkä hauskin yksityiskohta tuossa peikossa, ja juuri ne olivat myös alkuperäisessä ohjeessa mukana.

Eikä se ohjeen löytymättömyys kai lopulta kauheasti haittaa: voin minä näitä itselleni ja lahjoiksi tehdä ilman ohjettakin.