Sunday, December 27, 2009

Vihreät varpaista aloitetut sukat

Nämä sukat on olleet puikoilla kauan, toukokuusta 2008 lähtien. Nyt ne ovat vihdoin valmiit, viimeistellyt ja valokuvatut.

Socks from aloe vera yarn

LankanaAustermann Step (jossa Aloe veraa ja jojobaöljyä). Langan menekki: 85 g (Itse sukat painavat 75 g).
Puikot: 2 ja 2,5 mm:n sukkapuikot
Ohje: Amy Svensonin Universal toe-up-formula, Knittyn kesä 2006 -numerosta.

Tein nämä itselleni yösukiksi ja kokeilin ensimmäistä kertaa elmässäni varpaista aloitettavia sukkia. Syynä se, että halusin käyttää langan kokonaan, kun se oli niin kallista. (Ajattelin, että varpaista aloittaen voisin jatkaa vartta niin pitkään kunnes tasan puolet langasta olisi käytetty.) No, raidoituksen takia se ei kumminkaan oikein onnistunut; lankaa jäi 15 g jäljelle. Kaiken lisäksi varpaat ja kantapää olivat tosi tuskalliset perinteisiin sukkiin verrattuna. Tuo langankieputus silmukoiden ympärille (wrapped stitches) oli todella vaikeaa, enkä saanut edes kovin nättiä jälkeä aikaan, vaan kauheita reikärivejä. Nämä olivat todennäköisesti viimeiset varpaista aloitettavat sukat, jotka tein. Perinteinen kantapää ja kärkikavennukset ovat vaan niin paljon helpommat tehdä. Pisimpään nämä sukat seisoivat käsityökorissa tyhjän panttina aina juuri ennen kantapäitä ja varpaita, kun ne olivat niin vaikeat, että sai todella keskittyä ja melkeinpä mieluiten tehdä koko kantapääkohdan kerrallaan. Ei voinut ajatella, että teenpä nyt pari riviä ja jatkan sitten taas toiste... :(

Toki nämä käyttöön tulevat ja niinä yösukkina varmasti toimivat ihan hyvin. Jatkossa teen kyllä sukat varresta alkaen, niin tulee joskus valmistakin, eikä mene hermot niin pahasti.

Toinen harmitus sukissa on, että otin mitat aika lailla tiukkaan, ja nyt ovat sitten sukatkin melko tiukat jaloista. Katsotaan, miltä tuntuvat käytössä.

No comments: